De goocheltruc; wat is het, hoe werkt het?

Magie en goochelen is iets universeels. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, iedereen kan vol verbazing kijken naar een goochelaar die een verbijsterende goocheltruc uitvoert. Voor velen behoren goocheltrucs, goochelen en magie dan ook tot de verbeelding.

Goocheltruc leren? Hier vind je alle informatie!
Er zijn de afgelopen jaren zelfs steeds meer goochelaars die nationaal en internationaal zijn doorgebroken via bijvoorbeeld Youtube en TV. Wil jij nu ook meer weten over magie, een goocheltruc leren of zelfs een echte goochelaar worden? Dan hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet.

Hoe werkt een goocheltruc?

Dat is een erg complexe vraag zonder een uniform antwoord. Bijna iedere goocheltruc werkt namelijk anders, dat is ook het mooie van magie. Belangrijk om te weten is dat alle trucs 100% mogelijk zijn, en vaak het resultaat zijn van jarenlange training.
Er zijn trucs die iedereen kan doen zonder heel veel oefening. Andere trucs vergen dus jarenlange training. Het merendeel van de goocheltrucs zijn helemaal veilig, ook al zien ze er soms gevaarlijk uit. Er zijn echter ook een aantal trucs die daadwerkelijk een risico vormen voor de goochelaar zelf, daarom worden deze vaak afgeraden voor beginnende en gevorderde goochelaars.


Voor bovenstaande goocheltruc met vuur dien je als goochelaar altijd goed te oefenen

Dit alles gezegd hebbende, zijn er wel een aantal basisprincipes als het gaat om een goocheltruc. Zo kan je een goocheltruc bijna altijd indelen in een specifieke categorie, meer hierover volgt. Aan de basis van bijna iedere truc staat deceptie. Deceptie is de kunst van mensen links laten kijken terwijl je rechts iets aan het doen bent. Want uiteindelijk probeert een goochelaar zijn publiek op het verkeerde been te zetten terwijl ze hem allemaal nauw in de gaten houden. Om die reden zijn goede goochelaars niet alleen heel goed in een goocheltruc, ook zijn ze een meester in manipulatie van het publiek. Als hij zijn rechterhand langs zijn lichaam omhoog tilt en iedereen hier naar kijkt, dan is hij waarschijnlijk iets aan het doen met zijn linkerhand.

Welke soorten goocheltrucs zijn er?

Als het gaat om goocheltrucs dan kan je ze verdelen in 2 grote groepen: grote toneeltrucs en close-up magic. Onder de grote toneeltrucs rekenen we alles wat tot zijn recht komt op een podium. Denk hierbij aan een vrouw in tweeën zagen of iemand laten verdwijnen. Vaak maken deze trucs gebruik van één of meerdere assistenten die helpen bij de truc.
Close-up magic zijn de goocheltrucs die van dichtbij worden uitgevoerd. Straatgoochelaars gebruiken veel van dit soort trucs. Als een goochelaar wordt ingehuurd voor een feestje, dan gaan ze vaak van tafel naar tafel met verschillende trucs qua close-up magic.

Soorten goocheltrucs

Alhoewel dit de twee grootste categories zijn, maken we hieronder ook nog verschil in soorten als je kijkt naar de goocheltruc zelf. Waarschijnlijk de bekendste variant zijn de kaarttrucs. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een pak speelkaarten, dat al dan niet aangepast is, om een goocheltruc uit te voeren. Denk hierbij aan het raden van een ‘willekeurig’ gekozen kaart, of bijvoorbeeld het laten veranderen van een kaart waar de toeschouwers naar kijken.
Voor close-up magic worden vaak speciale attributen gebruikt die geïnspireerd zijn door hedendaagse objecten. Zo is er bijvoorbeeld een speciale tak aan munt magic, het laten verdwijnen of veranderen van munten.

Daarnaast is er nog een bijzondere tak aan magic, die anders is dan de rest. Deze tak is het mentalisme. Hierbij draait het om de kracht van suggestie. Het vertrouwt op psychologie, oplettendheid en ervaring en maakt vaak veel minder gebruik van deceptie. Door specifieke manieren van omgang met het publiek kan een mentalist dankzij suggestie bepaalde acties uitlokken. Een belangrijk deel van het mentalisme is de zogenaamde cold-reading. Deze techniek wordt ook toegepast door paragnosten.

Hoe leer je een goocheltruc

De wereld van magie en goochelaars is de afgelopen jaren door heel veel innovatie en vernieuwing gegaan. Voorheen waren er maar twee manieren om goocheltrucs te leren: van andere goochelaars die je het vak leren, of via boeken die geschreven en geïllustreerd werden door goochelaars. Daarnaast proberen goochelaars ook vaak hun beste goocheltruc geheim te houden. Als gevolg is de magic gemeenschap een redelijk gesloten gilde.
Echter, met de komst van het internet is goochelen vele malen beter toegankelijk geworden. Zo staan er veel artikelen, foto’s en films online die je uitleggen hoe simpele maar leuke trucs werken. Ook zijn er heel veel online webwinkels die goocheltrucs verkopen. Dit zijn meestal de moeilijke trucs die niet verklapt worden op het internet. Vaak komen ze met speciale benodigdheden of instructies.
Wil je echter een grote goocheltruc doen zoals de goochelaars dat op tv doen, dan zal je echt terecht moeten bij een specialist.

Nadelen van een goochelaar zijn

Het grootste nadeel van goochelaar zijn, is het feit dat je zelf altijd weet hoe je trucs werken. Die kinderlijke verbazing die men voelt bij het zien van een goocheltruc zal je zelf als goochelaar veel minder hebben. Daar tegenover staat wel dat als je als goochelaar een goocheltruc ziet die je nog nooit hebt gezien, je nog vele malen verbaasder en gefascineerd zal zijn.